Wat is AHC?

/Wat is AHC?
Wat is AHC?2014-11-18T14:56:31+00:00

Wat is Alternating Hemiplegia of Childhood?

Alternating Hemiplegia of Childhood (AHC) is een zeldzaam neurologisch syndroom, waarbij kinderen regelmatig tijdelijk verlammingsaanvallen van één of beide kanten van het lichaam krijgen. De verlamming treedt wisselend op aan één kant van het lichaam of aan het gehele lichaam en kan variëren van enkele minuten tot meerdere dagen. Daarnaast gaat bij kinderen met een AHC de ontwikkeling trager dan bij leeftijdsgenoten zonder AHC.

Wanneer is AHC ontdekt?

AHC werd in 1971 voor het eerst gemeld door de artsen Verret en Steele. Zij beschreven de verschijnselen bij 8 kinderen met migraineachtige verlammingen. Drie van deze kinderen vertoonden echter bijzondere symptomen. Tijdens een congres in Rome in 1992 werd AHC door het vaststellen van een aantal duidelijke criteria onderscheiden van andere verwante ziektes.

Hoe vaak komt AHC voor?

De kans op AHC is geschat op ongeveer 1 op de 1.000.000 geboortes. Er zijn wereldwijd minder dan 800 patiënten bekend. De werkelijke kans op AHC zal echter groter zijn, omdat er nog regelmatig een verkeerde diagnose wordt gesteld. AHC komt zowel bij jongens als bij meisjes voor.